Istoria diecezei

 
Dr. Adalbert Boros arhiepiscop titular

Dr. Adalbert Boros (1908 - 2003)

 

 

Născut la 20 septembrie 1908 în localitatea Pădureni / Arad a absolvit studiile de filozofie şi teologie la Universitatea Papală “Gregoriana” din Roma ca alumn al Colegiului “Germanicum et Hungaricum de Urbe”, fiind hirotonit preot la Roma în data de 30 octombrie 1932.
A activat la Seminarul Teologic Romano-Catolic din Timişoara în calitate de profesor de filozofie şi dogmatică, apoi a devenit rector. În luna noiembrie 1948 a fost numit episcop auxiliar de Timişoara, fiind consacrat în clandestinitate, la 12 decembrie acelaşi an în capela Nunţiaturii Apostolice din Bucureşti. Alături de episcopul Augustin Pacha şi de alţi membrii ai Capitlului Catedral, a fost condamnat la închisoare pe viaţă într-un proces înscenat, condamnare din care a ispăşit treisprezece ani.  În anul 1964 a fost eliberat din închisoare. Timp de patruzeci şi unu de ani, statul comunist i-a interzis înaltului arhiereu exercitarea funcţiei de episcop astfel că, până la pensionare a slujit în calitate de capelan/preot-ajutor la Parohia din Timişoara-Elisabetin. La 14 martie 1990 Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop titular de Ressiana.

Dr. Adalbert Boros, Arhiepiscop titular de Ressiana, Prepositul emerit al Capitlului Catedralei, doctor în filozofie şi teologie a încetat din viaţă la data de 6 ounie 2003, la vârsta de 95 de ani, după 70 de ani de preoţie, 55 de ani de episcopat şi 13 ani de arhiepiscopat.